Wednesday, 21.03.2018, 06:12

                     
Main » Files » Dešavanja » Događaji

"Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini"
29.10.2011, 15:42


U pešačkoj zoni u Inđiji 15. oktobra održan je  "Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini" povodom obeleževanja Međunarodnog dana seoskih žena. 

Članice našeg Udruženja ugostile  su u svojim prostorijama gošće iz Kovačive, Pećinaca i Pančeva.


  Sajam stvaralaštva seoskih žena, koji je ove godine održan u Inđiji prikazao je svu šarolikost, raznovrsnost i lepotu Vojvodine. Inđija je ugostila preko 160 Udurženja žena iz gotovo svih vojvođanskih opština, a preko 1500 učesnica izložilo je svoje rukotvorine, kulinarske i poslastičarske specijalitete, zanatske i proizvodne tradicionalnih veština kao i druge posebnosti svake od prisutnih zajednica.


Sajam je počeo nastupom Kulturno-umetničkih, pevačkih i folklornih grupa, a zvanično su ga otvorili Goran Ješić, predsednik opštine Inđija, Ana Tomanova Makanova podpredsednica vojvođanske Vlade, Miroslav Vasin, pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova i Gordana Čomić, podpredsednica Skupštine Srbije.  


U 16 časova na binu je izašao Zvonko Bogdan. Sajam je imao  kulturno-umetnički i komercijalno-prodajni karakter i trajao je do 19 h.

Cilj ove manifestacije je ne samo predstavljanje kulturnog, umetničkog, folklornog nasleđa i tradicionalnih proizvoda i hrane žena iz svih etničkih i drugih skupina i zajednica iz Vojvodine već i promocija pro-aktivne ženske politike pokrajinske Vlade i pokrajinskog sekretarijata, koja insistira na unapređivanju položaja žena u pokrajini, a posebno na unapređivanju statusa i prava žena na vojvođanskom selu.

Zato su  u okviru ovogodišnjeg Sajma stvaralaštva seoskih žena Vojvodine bila predstavljena i dva nova projekta ostvarena u saradnji sa partnerima iz SAD i Nemačke, koja tokom naredne godine treba da pomognu stvaranju mreže organski zasnovane poljoprivredne proizvodnje na manjim parcelama širom APV, čiji su vlasnice žene.


Na sajmu su se u karakterističnim sremačkim kućicama predstavila u Udruženja žena sa teritorije inđijske opštine. Iаko ih imа više registrovаno je osаm udruženjа ženа. One su uz opštinu Inđija bile organizatori i domaćini manifestacije.

Vojvođanske žene donele su na Sajam slаne i slаtke kulinаrske proizvode, vinа, rаkije, prerаđevine od voćа i povrćа... Pokazale su da se bave tkаnjem, poentlesom, štrikаnjem, vezom, zlаtovezom, heklаnjem, necаnjem, filcovаnjem (pustovаnjem), šivenjem, izrаdom nаkitа od perli i polimerske gline, kerаmikom, oslikаvаnjem tkаninа, izrаdom ikonа, duborezom i mnogim drugim stаrim zаnаtimа...

  Predsednik Opštine, Goran Ješić uručio je svakom Udruženju žena zahvalnicu i prigodan poklon u ime opštine Inđija.

Finale dana i veliko iznenađenje koje je pripremljeno za učesnice bio je concert Zvonka Bogdana koji je na inđijskom centralnom trgu pevao sa svojim orkestrom.

Sajam stvaralaštva seoskih žena održava se svake godine u judnom od gradova Vojvodine povodom 15. oktobra, Međunarodnog dana seoskih žena koji je ustanovljen na četvrtoj Svetskoj konferenciji Žena Ujedinjenih Nacija u Pekingu 1995. godine kada se i naša vlada obavezala da ženama na selu obezbedi ravnopravan pristup i potpuno učešće u strukturama i učini vidljivim njihove potrebe i mogućnosti u kreiranju razvojnih politika sela.

U Inđiji je Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini po prvi put održan na otvorenom

Manifestaciju  su organizovali opština Inđija, Pokrajinski sekretarijat za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Zavod za ravnopravnost polova, a pod pokroviteljstvom Vlade AP Vojvodine.Category: Događaji | Added by: nina | Tags: sajam yenskog stvaralastva 15 oktob
Views: 309 | Downloads: 0

Login forma

Traziti

-

Događaji [229]

Site friends

Ćilibar Baltički

Ikone i slike od ćilibara

Repromaterijal&Poludrago kamenje

Dijana-Shop

Reklama

Ovde moze biti vaša reklama Cena za mesto 300 din/mes.

Repromaterijal za nakit i bizuteriju

Statistika


Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
EtnoDOM Gorocvet © 2009 | Disigned by Ul-chik
Website builderuCozUl-chik