Sunday, 18.11.2018, 00:45

                     
Main » Files » Dešavanja » Događaji

Prva tkačka kolojnija u Staparu
01.10.2015, 10:35

Od  24.- 26.09.15  u Staparu je održana Prva tkačka kolonija  na kojoj smo i mi učestvovale 

U periodu od 24.do 26.septembra održana je prva tkačka kolonija u Staparu s ciljem promocije i očuvanja staparskog ćilimarstva u organizaciji Etno mreže i lokalnog udruženja žena „Staparke“, uz podršku Ambasade Australije u Srbiji, grada Sombora, opštine Pirot i NALED-a.

 

Učesnice kolonije su uz predstavnice lokalnog udruželja, činile odabrane tkalje iz udruženja i zadruga u okviru Etno mreže koje poznaju klečanu tehniku u tkanju i to:
1. Evica Đurić članica zadruge Jefimija iz Velikog Gradišta,
2. Katarina Dundrik iz udruženja žena Zlatne ruke Somborke iz Sombora,
3. Ana Ilić Panjković iz umetničko zanatske radionice Rustikana iz Sombora,
4. Nela Pejčić, Suzana Marković i Ljiljana Mišetić iz udruženja Lenka iz Odžaka,
5. Jasna Vujčić iz udruženja Panonke iz Pančeva,
6. Jovanka Šovljanski iz udruženja Gorocvet iz Inđije,
7. Radmila Majski iz udruženja Staparke iz Stapara,
8. Lidija Grijak iz udruženja Beoetno vizija iz Beograda,
9. Željka Popadić iz Ateljea 61 iz Novog Sada, i
10. Danijela Jerinkić preduzetnica iz Kikinde.
Drugog dana kolonije u goste su došle i tkalje iz pirotske zadruge „Damsko srce“ koje neguju saradnju s lokalnim udruženjima kroz sporazum o saradnji opštine Pirot o grada Sombora na očuvanju tradicionalnog ćilimarstva. Direktor zadruge Slavica Ćirić je tokom posete održala i praktično predavanje za sve učesnice.
Kolonija je bila organizovana u prostoru doma kulture u Staparu u kojem je bila postavljena i izložba od čak 42 stara staparska ćilima. Program kolonije bio je koncipiran na praktičnom radu u klečanoj tehnici kojom su sve učesnice izrađivale tkane komade s motivom sa staparskog ćilima. Praktični deo kolonije je obogaćen edukativnim programom s odabranim stručnim predavačima iz Etno mreže i FPU, koji su učesnicama kolonije prenosili stručna znanja i praktične savete.
Članice lokalnog udruženja na čelu sa Snežanom Aperlić su u svojim domaćinstvima ugostile učesnice kolonije i pružile svu neophodnu podršku za uspešnu realizaciju kolonije. Preduzimljive „Staparke“ su pripremale obroke i za gošće organizovale razvlačenje listare, lokalnog specijaliteta i još jednog autentičnog obeležja Stapara. Učesnice iz udruženja iz Sombora i Odžaka su pomogle da se obezbede razboji za sve učesnice i nesebično su se angažovale na svim pripremnim poslovima kako bi kolonija bila uspešna. Drugog dana tkačku koloniju u Staparu posetila je njena ekselenicija Ambasadorka Australije u Srbiji Džulija Fini u pratnji supruga. Poseti su prisustvovali i gradski zvaničnici – zamenik gradonačelnika grada Sombora Vladislav Živanović i član gradskog veća iz oblasti kulture Nemanja Sarač, kao i odabrani partneri, privrednici i gosti iz Italije i Nemačke. Gosti su pored kolonije posetili i etno muzej u osnovnoj školi, crkvu Vavedenja presvete Bogorodice i radionicu tkanja za decu čiji su učesnici bila deca iz osnovne škole Branko Radičević iz Stapara i deca s posebnim potrebama, učenici škole Vuk Karadžić iz Sombora. Za goste i učesnice kolonije upriličena je i vožnja fijakerima kao upečatljiv način upoznavanja ovog jedinstvenog vojvođanskog sela. U završnici posete ambasadorka Fini je odabrala najlepši stari staparski ćilim i u prisustvu lokalnih zvaničnika i brojnih medija, dodelila priznanje Veri Volić Oblišar, vlasnici ovog ćilima. Završnog dana kolonije stručna komisija u sastavu Snežana Aperlić, predsednica udruženja Staparke, Sofija Arsić, stručni saradnik Etno mreže i Zlatko Cvetković, profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti iz Beograda je odabrala najuspešnije radove i dodelila priznanja u dve kategorije i to: Danijeli Jerinkić iz Kikinde za kolorističku inovativnost, i Ani Ilić Panjković iz Sombora za tehnički najuspešniji rad. Radove nastale u okviru kolonije Etno mreža će prikazati na odabranim manifestacijama i izložbama na temu tradicionalnog ćilimarstva. Kolonija je protekla u izuzetnoj atmosferi, a čelnici grada Sombora su izrazili spremnost na dalju podršku kako bi ova inicijativa postala tradicionalna. Idući susret je zakazan za maj 2016. godine kada treba da se održi tkačka kolonija u Pirotu, a u septembru 2016. i 2.tkačka kolonija u Staparu.

 Staparski tepisi su rađeni u drugoj polovini 19 i prvoj polovini 20 veka. Način izrade i vrednost Srtaparskog ćilima je u ravni sa Pirotskim . Jedan ćilim veličine 1,5 x 2 m dobra tkalja je mogla uraditi za mesec dana. Za vrednost dva ćilima moglo se kupiti jutro najkvalitetnije zemlje.

 

 
Category: Događaji | Added by: nina | Tags: etno mreža, naled, gorocvet, tepih, pirotski čilim, staparski, stapar, kolonija, australisjska ambasada, prva tkačka kolonija stapar
Views: 327 | Downloads: 0

Login forma

Traziti

-

Događaji [251]

Site friends

Ćilibar Baltički

Ikone i slike od ćilibara

Repromaterijal&Poludrago kamenje

Dijana-Shop

Reklama

Ovde moze biti vaša reklama Cena za mesto 300 din/mes.

Repromaterijal za nakit i bizuteriju

Statistika


Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
EtnoDOM Gorocvet © 2009 | Disigned by Ul-chik
Website builderuCozUl-chik