Wednesday, 21.03.2018, 00:18

                     
Main » Files » Dešavanja » Događaji

Promocija izložbe "Tradicija nadohvat ruke"
21.09.2011, 20:41

15. septembra u prostoru Robne kuće  "Beograđanka" održana je promocija izložbe  kojoj su prissistvovale i članice našeg Udruženja

"У простору Робне куће „Београђанка" данас је одржана промоција изложбе рукотворина чланица „Етно мреже" под називом „Традиција надохват руке". Ова струковна организација жена, чији су радови постали синоним за рафиниран спој традиционалних техника и модерног дизајна, посетиоцима је, у сарадњи са компанијом „Робне куће Београд", представила одевне предмете, сувенире и предмете за опремање ентеријера – радове жена из свих крајева Србије. 


Софија Арсић, стручни координатор „Етно мреже", подсетила је на почетак овог пројекта 2005. године и подршку која је тада стигла од америчке организације за међународни развој USAID, док се данас на списку партнера налазе бројне државне институције и донатори. Она је истакла да „Етно мрежа" доприноси очувању старих заната, као и оживљавању производње и запошљавању жена, пре свега у мање развијеним подручјима Србије.

- Ипак, неопходна је и сарадња са младима, јер су управо млади кључ очувања традиције – рекла је Арсићева, и представила пројекте јавних радова и лиценцираних радионица, које „Етно мрежа" спроводи у сарадњи са Националном службом за запошљавање (НСЗ) и немачком организацијом GIZ.

Потпредседник Владе Србије, Верица Калановић, изразила је задовољство што присуствује изложби производа који су истовремено модерни и традиционални, лепи и корисни, и што су у њиховој изради учествовале жене које су на овај начин добиле прилику да раде и стварају.

- На путовањима и у сусретима са страним званичницима била сам веома поносна када сам могла да им поклоним производе „Етно мреже", тим пре што сам у њиховом очима видела изразе дивљења уникатним рукотворинама. „Етно мрежа" за мене није више само пројекат, него читав покрет који доприноси запошљавању жена из целе Србије, развоју неразвијених крајева, и очувању традиционалних вредности – рекла је Калановић.

Она је додала и да је сарадња са НСЗ прави корак напред, јер је уз моралну најзад стигла и неопходна финансијска и организациона подршка.

Дејан Јовановић, директор Националне службе за запошљавање, рекао је да „Етно мрежа" запошљавањем жена кроз пројекат јавних радова позитивно утиче на стање на тржишту рада, уз очување истинских вредности. Такође, Влада Републике Србије кроз њихову производњу добија вредне предмете који се користе као протоколарни поклони.

Александар Грунауер, директор GIZ/КWД, представио је пројекат лиценцираних радионица за производњу рукотворина који „Етно мрежа" спроводи у сарадњи са овом немачком организацијом. Он је истакао значај локалног економског развоја који се на овај начин подстиче, посебно у неразвијеним подручјима Источне Србије.

 У другом делу промоције, наши познати глумци Милица Зарић, Горица Поповић и Светозар Цветковић, заједно са гостима и говорницима, опробали су се у традиционалним техникама пустовања вуне, ткања, нецања, веза и златовеза, а од чланица „Етно мреже" сазнали су више о традиционалним мотивима који се користе у изради

рукотворина.

   

Category: Događaji | Added by: nina | Tags: izlozba beogradjanka etno mreza gor
Views: 311 | Downloads: 0

Login forma

Traziti

-

Događaji [229]

Site friends

Ćilibar Baltički

Ikone i slike od ćilibara

Repromaterijal&Poludrago kamenje

Dijana-Shop

Reklama

Ovde moze biti vaša reklama Cena za mesto 300 din/mes.

Repromaterijal za nakit i bizuteriju

Statistika


Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
EtnoDOM Gorocvet © 2009 | Disigned by Ul-chik
Website builderuCozUl-chik