Wednesday, 21.03.2018, 06:00

                     
Main » Files » Dešavanja » Događaji

Petogodišnji izveštaj Etno mreže
13.04.2012, 16:01

10.aprila u Beogradu je svečano obeležen jubilej - pet godina rada Etno mreže, na kome su prisustvovale i naše članice kao vrlo uspešan član ove strukovne organizacije

"Београд, 10. април - У Конаку кнегиње Љубице данас је свечано обележен јубилеј – пет година рада Етно мреже на коме су представљена досадашња достигнућа удружења, остварени резултати, реализовани пројекти и партнерства. Овом приликом представљен је петогодишњи извештај који на једном месту сумира активности од оснивања Етно мреже до првог малог јубилеја, а присутнима су се обратиле Софија Арсић, национални координатор Етно мреже, Драгијана Радоњић-Петровић, државни секретар у Министарству економије и регионалног развоја, Сузан Фриц, директорка Мисије USAID у Србији, и Ивана Ћирковић, директорка Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом. Гост Етно мреже била је и Њ.К.В. принцеза Јелисавета Карађорђевић. 


Од оснивања Етно мреже, 22. фебруара 2007. године до данас, организовано је 36 изложби, 11 ревија и 15 сајамских манифестација. Реализовано је 27 пројеката, 33 групе су учествовале у програмима обуке, опремања радионица и промоцији, а 25 удружења и задруга је регистровано уз помоћ Етно мреже. Такође, издат је 331 сертификат женама које су успешно прошле обуку, међу којима 49 особа са инвалидитетом. Набављено је више од 50 разбоја, пет керамичких пећи, осам точкова за керамику, 12 шиваћих машина. Отворено је пет занатских радњи и првих пет лиценцираних радионица. Тренутно Етно мрежу чине 24 групе произвођача из целе Србије са више од 400 чланица.

Свих ових година интензивно се радило на системској подршци у стварању предуслова за формирање и оснаживање занатских радионица и струковних удружења за производњу рукотворина на локалу, како би се створиле основе за економско оснаживање и смаозапошљавање жена у руралним подручјима Србије. Уз USAID, развој и промоцију Етно мреже почеле су да подржавају и друге невладине организације, министарства Републике Србије, Национална служба за запошљавање, као и локалне самоуправе. Посебно треба истаћи подршку Делегације Европске уније у Србији и Немачке организације за међународну сарадњу GIZ.

Поводом петогодишњице, Управни одбор Етно мреже установио је признање „Чувар традиције" које ће постати традиционално и које ће се сваке године додељивати институцијама, локалним самоуправама, донаторима, домаћим и страним компанијама које буду показале највише бриге о традицији и допринеле развоју сектора рукотворина широм Србије.

 Признања су додељена: у категорији институција – Националној служби за запошљавање; у категорији локалних самоуправа – Општини Неготин; у категорији донатора – Немачкој организацији за међународну сарадњу GIZ/KWD; у категорији домаће компаније – Робним кућама Београд; и у категорији стране компаније – компанији Dufry."

Category: Događaji | Added by: nina | Tags: pet godina rada, etno mreža, gorocvet
Views: 287 | Downloads: 0

Login forma

Traziti

-

Događaji [229]

Site friends

Ćilibar Baltički

Ikone i slike od ćilibara

Repromaterijal&Poludrago kamenje

Dijana-Shop

Reklama

Ovde moze biti vaša reklama Cena za mesto 300 din/mes.

Repromaterijal za nakit i bizuteriju

Statistika


Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
EtnoDOM Gorocvet © 2009 | Disigned by Ul-chik
Website builderuCozUl-chik