Wednesday, 21.03.2018, 06:09

                     
Main » Files » Dešavanja » Događaji

Izložba "100 žena - 100 minijatura"
13.11.2010, 13:06

 

27.10.2010.g. u Narodnoj biblioteci u Beogradu otvorena je izložba "100 žena - 100 minijatura" na kojoj su izloženi i radovi naših članica Milene Radojić, Uljane Capek, Mire Kosanović ,Valentine Bojanić I Jovanke Šovljanski. Povodom izložbe izdata je i mala brošura u kpjoj je svaka žena predstavljena sa jednim radom a na naslovnoj strani je rad naše Valentine Bojanić. 


27.oktobra u Biblioteci Grada Etno mreža je organizovala prvu žiriranu izložbu minijatura u tradicionalnim tehnikama pod nazivom "100 žena - 100 minijatura".

Izložba je otvorena od 27.oktobra do 1. novembra u Biblioteci Grada Beograda, uz podršku Skupštine grada Beograda, Sekretarijata za privredu i Nacionalne agencija za regionalni razvoj. Planirano je da izložba kasnije bude predstavljena u više gradova Srbije i postane deo stalne postavke Etno-mreže u Beogradu.

Članice Etno mreže iz cele Srbije su pripremile ekskluzivne eksponate - minijature a izložba je deo napora u revitalizaciji kulturnog nasleđa sa ciljem da se osavremeni izrada tradicionalnih rukotvorina. Širi značaj ove izložbe je podrška ženama iz ruralnih sredina Srbije da nastave sa proizvodnjom kvalitetnih rukotvorina, koje su danas gotovo prestale da se izrađuju.

Umetnički savet Etno mreže je izvršio selekciju eksponata, dok je žiri sastavljen od stručnjaka (Sofija Arsić, Radmila Jovanović, Danica Đokić) i partnera na projektu (Ženska Vlada - Svetlana Kisić, Nacionalna služba za zapošljavanje - Snežana Marković, Struktura - Andrea Vugrinović) dodelio nagrade za najbolje eksponate u tradicionalnim tehnikama - tkanje, vez, čipka, pustovanje i necanje.

Specijalna nagrada dodeljena je mladim autorima, dok su odabrani eksponati odabrani za nagradu žirija medija (Press - Vera Vuković, Biznis - Radojka Nikolić, Tanjug - Valentina Nešić) i diplomatskog žirija (SAD - Merilin Šmit, Irska - En Pešić, Kanada - Đurđa Ćeramilac).

Svečana dodela nagrada biće održana 2.novembra u Skupštini Grada Beograda.

Tokom otvaranja, prisutnim gostima su se obratili zamenik gradskog sekretara za privredu, Stanija Višekruna,

G.Višekruna je istakla da kroz projekte Etno mreže žene iz ruralnih područja imaju priliku da pokažu svoja umeća i tako stvore preduslove za otpočinjanje sopstvene delatnosti. Zbog velikog interesovanja korisnika programa za samozapošljavanje koja dodeljuje Grad Beograd, subvencionisanje početnika u biznisu nastaviće se i sledeće godine.

G.Dulić-Marković, počasni član Etno mreže, je podsetila prisutne da se u okviru ruralnog razvoja značajan deo prihoda u ruralnim područjima ostvaruje upravo kroz proizvodnju rukotvorina i ohrabrila prisutne članice Etno mreže da svoje aktivnosti usmere ka preduzetništvu u okviru ruralnog turizma.

Category: Događaji | Added by: nina | Tags: 100 žena - 100 minijatura, mreža, beograd, 2010, etno, gorocvcet
Views: 713 | Downloads: 0

Login forma

Traziti

-

Događaji [229]

Site friends

Ćilibar Baltički

Ikone i slike od ćilibara

Repromaterijal&Poludrago kamenje

Dijana-Shop

Reklama

Ovde moze biti vaša reklama Cena za mesto 300 din/mes.

Repromaterijal za nakit i bizuteriju

Statistika


Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
EtnoDOM Gorocvet © 2009 | Disigned by Ul-chik
Website builderuCozUl-chik