Sunday, 27.05.2018, 12:47

                     
Main » Files » Dešavanja » Događaji

Dodela sertifikata o završenoj obuci
12.11.2010, 20:28

23.09.2010.g. dodeljni sertifikati o završenoj obuci za 155 žena u Srbiji

Članica našeg udruženja Jovanka Šovljanski držala je tokom 18 dana jula obuku pustovanja u Pećincima gde je obučila 6 žena u ovoj skoro zaboravljenoj tehnici.  
Etno mreža je u saradnji sa Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja i Nacionalnom službom za zapošljavanje organizovala dodelu sertifikata za 155 žena, koje su u 23 opštine u Srbiji prošle obuku za samostalnog proizvođača rukotvorina u tehnikama veza, zlatoveza, tkanja, pustovanja i keramike/grnčarije.

Sertifikati su dodeljeni 23.septembra u prostorijama Nacionalne službe za zapošljavanje na Gundulićevom vencu u Beogradu.

Dodeli su pored dobitnica sertifikata iz 23 opštine iz cele Srbije, prisustvovali g.Mladjan Dinkić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja, g.Dejan Jovanović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, g.Violeta Jovanović, predsednica Etno mreže.

Statistički gledano, obuka za samostalnog proizvođača rukotvorina je sprovedena uz direktno učešće 26 edukatora i 3 mentora iz projektno edukativnog centra Etno mreže. Od ukupnog broja polaznica, tkanje je završilo 59 polaznica, vez 54, pustovanje 19, keramika 15 i necanje 5. Iako je komisija za ocenu bila visoko stručna i zahtevna, više od polovine učesnica je obuku završilo sa najvišom ocenom, dok je 1/5 učesnica starosne dobi ispod 30 godina što ohrabruje jer stvara osnov da se tradicionalna znanja sačuvaju od zaborava i uz savete dizajnera, pretvore u biznis i izvor prihoda za preduzimljive proizvođače.

Dobitnicama sertifikata se obratio i ministar Dinkić, koji je skrenuo pažnju na neravnopravnost polova u našem društvu: "Podržavamo rad Etno mreže, jer on pomaže da žene širom Srbije ono što znaju pretvore u posao, da se spoji tradicija sa modernim i lepo sa korisnim. Žene u Srbiji nemaju ravnopravan položaj, teže nalaze posao i manje su plaćene od muškaraca”, rекао je Dinkić i dodao da je taj problem joŠ izraženiji u unutrasnjosti i ekonomski nerazvijenim sredinama. Ministar Dinkić će podržati nastavak saradnje sa Protokolom Vlade RS koja tradicionalne rukotvorine poklanja stranim zvaničnicima pri dolasku u Srbiju. Ministar ekonomije je kazao i da bi trebalo osnovati centre u Beogradu, Novom Sadu i Nišu u kojima bismo turistima ponudili rukotvorine kao autentični doživljaj Srbije i njenog sela.

Direktor NSZ Dejan Jovanović je predočio da je za ovu godinu obezbeđeno 295 miliona dinara za prekvalifikaciju i dodatne obuke. "Jedan od osnovnih ciljeva NSZ je podizanje nivoa konkurentnosti ljudi na tržištu rada, a ovo što radimo jeste jedan veliki doprinos tome”, rekao je on. Nacionalna služba za zapošljavanje će stimulisati polaznice obuke da se organizuju kao udruženja i obezbediti sredstva da pokrenu svoje sopstvene firme sa ciljem da se njihovi proizvodi prodaju i van mesta u kojima one žive jer ima dosta mladih žena koje žele da ostanu tamo da žive gde su rođene da ne moraju da traže posao van svog rodnog mesta.

Category: Događaji | Added by: nina | Tags: edukator, filcanja, za, edukacija, obfilcauka, igla, radionica, pustovanja, filcanje, Filc
Views: 363 | Downloads: 0

Login forma

Traziti

-

Događaji [245]

Site friends

Ćilibar Baltički

Ikone i slike od ćilibara

Repromaterijal&Poludrago kamenje

Dijana-Shop

Reklama

Ovde moze biti vaša reklama Cena za mesto 300 din/mes.

Repromaterijal za nakit i bizuteriju

Statistika


Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
EtnoDOM Gorocvet © 2009 | Disigned by Ul-chik
Website builderuCozUl-chik