Wednesday, 21.03.2018, 00:05

                     
Main » Files » Dešavanja » Događaji

Dodela nagrada na izložbi "100 žena - 100 minijatura"
19.01.2012, 13:44

 18.januara dodeljene su nagrade najboljim učesnicima  izložbe  "100 žena - 100 minijatura".

Na dodeli nagrada prisustvovale su i članice našeg Udruženja. Iako nismo osvojili prve nagrade, ponosni smo što smo svojim učešćem na izložbi doprineli očuvanju tradicije našeg naroda.

" Београд, 18. јануар - У галерији Народне банке Србије данас су свечано додељене награде ауторкама најбољих радова у оквиру жириране изложбе рукотворина под називом "100 жена – 100 минијатура”. Ова изложба је једна од активности у оквиру пројекта "Запошљавање у руралним подручјима” који финансира Европска унија кроз програм РСЕДП2, а реализује Етно мрежа. Изложбу су подржали и Национална агенција за регионални развој и Секретаријат за привреду Града Београда.

Софија Арсић, стручни координатор Етно мреже и идејни творац изложбе минијатура, захвалила се свим партнерима на подршци и истакла значај учешћа жена из целе Србије на једној оваквој манифестацији. Она је рекла да циљ пројекта не би требало да буду награде, већ омогућавање женама да од израде рукотворина зарађују за себе и своје породице, а позвала је и још младих аутора да се укључе у пројекат и покажу своје вештине. Ендру Хеди (Андреw Хеадеy), шеф ИИИ сектора операција Делегације ЕУ у Републици Србији, нагласио је да је Европска унија кроз програм РСЕДП2 уложила 226.000 евра како би подржала пројекат запошљавања жена у руралним подручјима.

- У наредне две године, колико траје пројекат, очекујемо отварање 300 нових радних места за жене, бар три нова производа и нови центар за професионалну обуку који ће помагати женама да унапреде производњу и пласирају своје производе – рекао је г. Хеди.

Стручни жири, који су чинили дизајнери Етно мреже и стручњаци са Факултета примењених уметности, одлучивао је о четири најбоље минијатуре, док је почасни жири донео одлуку о најбољој младој ауторки. Нјима су уручене новчане награде у износу од по 1.000 евра, које представљају подстицај за даљи рад и усавршавање.

Награду стручног жирија за најбољу минијатуру урађену у техници веза добила је Зорица Јовановић из Бољевца, за нецану чипку награђена је Гордана Видановић из Беле Паланке, док је у категорији ткања најбоља била Евица Ђурић из Великог Градишта. Признање у категорији пустовања вуне добила је Љиљана Мишетић из Оџака. За најбољег младог аутора почасни жири прогласио је Данијелу Арађански из Кикинде. Признања награђеним ауторкама уручила је Ана Жегарац, помоћник директора Националне агенције за регионални развој, док је награду најуспешнијој младој ауторки предао Слободан Бата Спасојевић, модни дизајнер, члан почасног жирија.

 Идеја Етно мреже је да изложба, која се одржава по други пут, постане традиционална, а главни циљ је оснаживање удружења произвођача рукотворина у партнерским општинама источне Србије, подстицање њихове креативности и подршка (само)запошљавању жена из руралних, мање развијених предела."

NAŠI  RADOVI

Milena Radojičić


Uljana Capek

Svetlana Šovljanski

Jovanka Šovljanski


Category: Događaji | Added by: nina | Tags: gorocvet izložba minijatura etno mr
Views: 376 | Downloads: 0

Login forma

Traziti

-

Događaji [229]

Site friends

Ćilibar Baltički

Ikone i slike od ćilibara

Repromaterijal&Poludrago kamenje

Dijana-Shop

Reklama

Ovde moze biti vaša reklama Cena za mesto 300 din/mes.

Repromaterijal za nakit i bizuteriju

Statistika


Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
EtnoDOM Gorocvet © 2009 | Disigned by Ul-chik
Website builderuCozUl-chik